calendar selected 12 juni 2024

Interessante studie voor patiënten met prikkelbare darmsyndroom

Prof. dr. Joris Arts

Het prikkelbare darmsyndroom - PDS (ook wel IBS), komt volgens internationale studies voor bij 5 tot 10% van de bevolking. Het inzicht in deze pathogenese is echter beperkt, maar uit recent onderzoek blijkt histamine een belangrijke rol te spelen. Histamine wordt vrijgezet uit lokale mastcellen waardoor zenuwuiteinden worden geprikkeld en leiden tot abdominale pijn.

Samen met enkele andere centra in Vlaanderen (zoals UZ Leuven, UZ Antwerpen, AZ Sint-Maarten en GZA) en dankzij de ondersteuning van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) zijn we van start gegaan met een nieuwe klinische studie waarin een antihistaminicum, ebastine, wordt vergeleken met een klassieke behandeling met mebeverine.

Verloop van de studie

De studie duurt 16 weken. Tijdens de screeningsperiode, de eerste twee weken van de studie, brengen we huidige symptomen in kaart aan de hand van vragenlijsten en eventueel bijkomende onderzoeken (bloedafname, stoel- gangstesten, lactose-intolerantie testen). Daarna worden de patiënten dubbelblind gerandomiseerd en krijgen ze gedurende 12 weken ofwel ebastine ofwel duspatalin toegediend. Tijdens deze periode komen de patiënten op bepaalde tijdstippen terug naar het ziekenhuis voor een evaluatie en dagelijks vullen ze een vragenlijst in. Na de behandelperiode volgen we de patiënten nog 2 weken op en vragen we opnieuw om de klachten te evalueren aan de hand van vragenlijsten.

Studiekandidaten gezocht

Voor deze studie zijn we nog op zoek naar patiënten met prikkelbare darmen, zonder uitgesproken geconstipeerd te zijn. Mogelijke patiënten kunnen zich aanmelden door contact op de nemen met studiecoördinator Justine Luca. Ook voor bijkomende informatie kan je bij haar terecht.

Justine Luca
050 36 96 52
justine.luca@stlucas.be


Verwante nieuwsberichten