Partnerziekenhuis Popokabaka

In het kader van het project Ziekenhuis voor Ziekenhuis van de ngo Memisa steunt ons ziekenhuis al sinds 2004 het Hôpital Général de Référence de Popokabaka (D.R. Congo). De gezondheidszone Popokabaka ligt in de provincie Bandundu, op 300 km van Kinshasa. De zone telt tussen de 100.000 en 150.000 inwoners, 28 gezondheidscentra en 1 ziekenhuis. In de regio zijn ziektes als malaria, aids, lepra, tbc, slaapziekte en meningitis nog lang niet onder controle. Ook ondervoeding blijft een belangrijk gezondheidsprobleem. Bij gebrek aan de nodige middelen en kennis is de zorgkwaliteit vaak nog onvoldoende en wordt niet steeds het gewenste resultaat bereikt.

Het ziekenhuis in Popokabaka is verdeeld over verschillende paviljoenen, heeft 123 bedden en beschikt over de afdelingen inwendige geneeskunde, heelkunde, pediatrie en verloskunde. Verder is er een voedingscentrum, een laboratorium en een mobiele equipe die zich inzet voor de strijd tegen de slaapziekte. In het ziekenhuis werken 3 artsen en 29 verpleegkundigen.

Ziekenhuis voor ziekenhuis

‘Ziekenhuis voor Ziekenhuis’ is een initiatief van de niet-gouvernementele organisatie Memisa. Het project ontstond in 2004 en AZ Sint-Lucas Brugge is al even lang partner in dit project. Een netwerk van solidaire Belgische ziekenhuizen engageert zich om patiënten, bezoekers en personeel te sensibiliseren over de grote ongelijkheid wereldwijd op het vlak van toegang tot kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg en zorgen voor moeder en kind (perinatale zorg).

Noordwerking

Samen strijden we voor een rechtvaardigere wereld en tegen moeder- en kindsterfte. Want dagelijks sterven er 830 vrouwen aan de gevolgen van een bevalling of zwangerschap. We informeren en sensibiliseren onze Belgische bevolking om samen te strijd aan te gaan. We doen dit via brochures, lezingen, of andere activiteiten. Ook organiseren we activiteiten die voor de nodige opbrengsten zorgen. We engageren ons om jaarlijks een bedrag van 12.500 euro te verzamelen zodat we verbeteringsprojecten in Popokabaka kunnen uitvoeren.

Zuidwerking

In samenwerking met Artsen zonder Vakantie worden al sinds enkele jaren medische missies georganiseerd. Terugkerende thema’s zijn moeder en kind, hygiëne en chirurgie. Voorheen organiseerden we ook zelf missies om ook o.a. zonnepanelen te plaatsen. Het partnerschap is gebaseerd op respectvolle samenwerking en dialoog.

Om de twee jaar krijgen medewerkers van ons ziekenhuis de kans om op inleefreis te gaan naar ons zusterziekenhuis. Memisa staat in voor de organisatie en begeleiding. Deze onvergetelijke ervaring maakt van de deelnemers echte ambassadeurs van ons project.

Samenwerking

Al jaar en dag kunnen we rekenen op tal van sponsors en donateurs. Zo konden we al heel wat projecten verwezenlijken, zoals de rehabilitatie van het ziekenhuis, aankoop materialen en toestellen, de aanleg zonnepanelen en watervoorzieningen, opleiding artsen, vroedvrouwen en verpleegkundigen, enzovoort. Een belangrijke partner van ons ziekenhuis in dit project is de Provincie West-Vlaanderen. 

Steunen?

Je kan een gift doen:

  • Memisa
  • BE09 8805 6796 5157
  • gestructureerde mededeling: +++910/0000/00096+++

Een gift vanaf 40 euro geeft recht op een belastingvermindering van 45%.

Meer weten?

Cathérine De Meyer

 050 36 58 88
 catherine.demeyer@stlucas.be