Historiek

 • Op 10 januari 1960 aanvaardde de congregatie van de zusters van de Heilige Jozef de opdracht om een ziekenhuis met Christelijke levensvisie te verwezenlijken. In Assebroek werd een terrein van ongeveer 4 ha aangekocht dat zich uitstrekt van ’s Heer Boudewijnsburg tot het beekje Trudoledeke en bijna tot aan de oude spoorweg Eeklo-Brugge. Ten zuiden van dit terrein ligt het prachtige natuurgebied van de Assebroekse Meersen.
 • In 1965 vond de officiële opening plaats van de “Sint-Lucaskliniek”. De naam verwijst naar Sint-Lucas, de patroonheilige van de artsen. Op 25 november gingen de eerste raadplegingen van start en op 29 november was de eerste opname een feit. De eerste operatie werd op 9 december uitgevoerd. De eerste geboorte samen met de opening van de verpleegeenheid materniteit vonden plaats op 10 december.
 • Eind 1977 beslist de Raad van Bestuur om het ziekenhuis voortaan AZ Sint-Lucas te noemen.
 • Op 6 maart 1987 kapseisde de Herald of Free Enterprise voor de kust van Zeebrugge. 11 patiënten werden in het AZ Sint-Lucas opgevangen. Op 22 mei overhandigde Lady Trumpington, Brits onderstaatssecretaris van Gezondheidszorg, een gedenkplaat en een persoonlijke dankbrief van eerste minister Thatcher aan het ziekenhuis.
 • Het ziekenhuis kende een schaalvergroting door de fusie in 1988 met de kliniek Sint-Jozef, die opgericht was door de Congregatie van de Zusters Augustinessen van Meaux. Acht jaar later werden alle ziekenhuisactiviteiten gecentraliseerd op de campus van het AZ Sint-Lucas.
 • In navolging van de nieuwe ziekenhuistrend opende het dagziekenhuis heelkunde in 1993 de deuren met de bedoeling de ligduur nog te verkorten, een trend die in het licht van besparingen en betere medische technieken al heel wat jaren aan de gang was.
 • In 2000 kreeg het ziekenhuis de naam AZ Sint-Lucas Brugge. Sinds dat jaar loopt er een intensief bouw- en renovatieprogramma dat voorziet in verdere uitbreiding van het ziekenhuis en meer comfort voor de patiënt. Daarbij wordt zowel de medisch-technologische evolutie als de evolutie van de zorg in brede zin op de voet gevolgd.
 • Goede zorg wordt steeds meer een zaak van multidisciplinaire aanpak. Voorbeelden hiervan zijn de opstart van onder meer het Prostaat Centrum Brugge en de bekkenbodemkliniek in 2005.
 • In 2015 vierde het ziekenhuis haar 50-jarig jubileum.
 • In oktober 2016 ging het K-paviljoen van de dienst Kinder-en Jeugdpsychiatrie onder de sloophamer en werd er gestart met de bouw van een grotere, modernere en energiezuinige nieuwbouw.
 • Op 30 juni 2017 ondertekende het AZ Sint-Lucas Brugge, samen met zeven andere ziekenhuizen uit de regio Noord-West-Vlaanderen en het Meetjesland (AZ Alma, AZ Damiaan, AZ West en AZ Zeno als tweedelijnsziekenhuizen, AZ Sint-Jan Brugge AV als derdelijnsziekenhuis en KEI en BZIO als revalidatieziekenhuizen) een intentieverklaring voor de oprichting van een ziekenhuisnetwerk genaamd KOM.
 • Op 1 juni 2018 werd de nieuwbouw KAS officieel geopend door minister Hilde Crevits. KAS staat voor Kinder- en Jeugdpsychiatrische Afdelingen samen. Het nieuwe gebouw brengt alle functies van de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie voortaan onder één dak: leefgroepen, raadplegingen, therapie, onderwijs en sportfaciliteiten. Dit met een moderne look en met hedendaags comfort.
 • In november 2019 werd de nieuwe pijnkliniek geopend. Met twee ruime behandelingszalen, een grote wachtzaal voor de patiënten en een ruim secretariaat heeft de dienst voldoende plaats om comfortabel te werken. 
 • In september 2021 startten de bouwwerken van een logistiek gebouw. Eens de werken afgerond zijn, zullen we onze patiënten en bezoekers voortaan verwelkomen op de gelijkvloerse verdieping in de grote, heldere en open inkomhal. De ruime cafetaria met terras zal plaats bieden aan 250 personen met een ruimte voor bezoekers. Er komt ook een volledig gemoderniseerde keuken, de ziekenhuisapotheek, het magazijn en burelen. De nieuwe ondergrondse parking op -2 en -3 zal plaats bieden aan 280 wagens, met kiss & ride-zone en plaats voor wagens van personen met een beperking. Naast het gebouw komt er een laad- en losruimte voor leveranciers. Ook de omgeving rond het logistiek gebouw zal een groene make-over ondergaan.