Europese 112-dag: operatoren NC112, bedankt!

Vandaag, 11 februari, is het Europese 112-dag! Een dag die de Europese Commissie in het leven heeft geroepen om mensen er bewust van te maken dat het gratis oproepnummer ‘112’ in Europa bereikbaar is voor dringende hulp. Enkele collega’s van de spoedgevallendienst van het AZ Sint-Lucas maakten gebruik van deze dag om de operatoren van de noodcentrale 112 van West-Vlaanderen, meer specifiek in Brugge, te bedanken met een heerlijke verwenmand voor hun onvoorwaardelijke inzet.

Werking van de NC 112

De calltakers van de noodcentrale staan in zowel in voor 112-oproepen voor ambulance, PIT (paramedisch interventieteam), MUG als 1733 (huisartsenwachtdienst). Hoewel zij achter de schermen werken, zijn zij vaak de eerste, onmisbare schakel in de hulpverlening.

De operatoren stellen zelf geen diagnose aan de telefoon. Door middel van doelgerichte vraagstelling proberen zij een beeld te vormen van de situatie aan de andere kant van de lijn. De operator van de NC 112 beschikt over 57 medische triage protocollen om elke zorgvraag via de noodoproepen 112, maar ook het eenvormige oproepnummer voor de huisartsenwachtdienst 1733 te verwerken.

Waar vroeger de nadruk eerder lag om het meest passende medische middel uit te sturen, is dit geëvolueerd naar een doorgedreven telefonische triage met als doel de juiste patiënt, met de juiste zorgvraag, op het juiste zorgniveau te brengen (dringende hulp of eerstelijnshulp). En dit op het juiste tijdstip (binnen enkele minuten of eerder uren) met het juiste middel (DGH middel of huisarts/wachtarts).

De operator is afhankelijk van wat de oproeper in nood wil of kan vertellen. De oproeper is meestal een leek, die voor het eerst geconfronteerd met een schokkende gebeurtenis. Paniek speelt de oproeper soms parten.

Aantal oproepen

De noodcentrale 112 van Brugge krijgt 500 tot 700 oproepen per dag. Tijdens het weekend stijgt dat naar 1300 tot 2000 oproepen.

In 2021 kreeg de spoedgevallendienst van AZ Sint-Lucas 2047-“112-oproepen” te verwerken vanuit de NC 112. Het betrof 285 ambulanceritten, 1350 PIT-interventies en 412 PIT(+)/MUG-oproepen. Een goede samenwerking tussen noodcentrales en ziekenhuizen is dus essentieel!

Tips voor de beller

Het is voor de operator van de noodcentrale belangrijk dat hij zo snel en zo passend mogelijk uw oproep kan behandelen. Hiervoor heeft hij de juiste informatie nodig, informatie die enkel de beller hem kan verschaffen. Onderstaande tips kunnen hierbij helpen:

  1. Download de applicatie 112 BE op uw smartphone, hij kan leven redden.
    Via één app krijgt u snel toegang tot 3 hulpdiensten: de ziekenwagen, brandweer en de politie. De app biedt talrijke voordelen. Zo kan uw locatie zeer precies bepaald worden (ook in een gebouw). U kan vooraf al uw contactgegevens en die van uw te contacteren personen ingeven. Verder kan u extra informatie opgeven zoals allergieën of andere belangrijke medische info. Er is ook een chat- en alarmfunctie.
  2. Blijf rustig
  3. Laat u bevragen: wat, waar, met wie?
  4. Luister goed naar de instructies van de operatoren.

Meer informatie vindt u op www.sos112.be

Europese 112-dag 1

Van links naar rechts: Dr. Wannes Baeten (AZ Sint-Lucas), Tony, Peter, Toby (NC 112 Brugge) en Franky Degrendel (AZ Sint-Lucas)

Europese 112 Dag 3

Geplaatst op 11-02-2022.