Internationale Dag van het Bedplassen
Bedplassen is iets waar je als kind en ouder niet meteen mee te koop loopt. Toch komt het veel vaker voor dan je denkt. Ongeveer 15 tot 20% van de vijfjarigen plast regelmatig in bed. Op de Internationale Dag van het Bedplassen op 31 mei 2025 willen we ouders, zorgverleners en het brede publiek informeren en ondersteunen. Dit jaar ligt de focus niet alleen op bedplassen, maar zetten we ook het thema broekplassen en zindelijkheidstraining op de agenda.
Zindelijk worden: geen race, wel een reis
Dit jaar focust de Internationale Dag van het Bedplassen specifiek op het thema van broekplassen overdag en het belang van een kindgerichte zindelijkheidstraining.
Veel ouders denken van wel, maar onderzoek toont iets anders. Zindelijkheid is géén kwestie van een kalender of leeftijd, maar van rijping. En die verloopt bij elk kind anders. Zowel bedplassen, broekplassen als zindelijkheidstraining maken deel uit van een ontwikkelingsproces dat tijd, geduld en begrip vraagt.
Zindelijkheid vraagt meer dan een potje in huis halen. Voor je aan zindelijkheidstraining kunt beginnen, moet een kind voelen dat de blaas vol zit, die signalen begrijpen en actief kunnen controleren. Forceren helpt niet, integendeel: vroege of opgelegde training kan leiden tot verkeerde plasgewoontes of constipatie.
Hoe weet je dat je kind klaar is?
Let op deze signalen:
- Interesse tonen in het potje
- Zelf aangeven dat de luier nat of vies is
- Begrip van de woorden of gebaren rond plassen en stoelgang
- Enkele uren droog blijven
- Fysiek op een potje kunnen zitten en opstaan
- Enkele minuten concentratie bij een taak
Deze vaardigheden komen gemiddeld pas rond een ontwikkelingsleeftijd van 2 jaar of ouder. Volgens de literatuur is starten rond 2,5 à 3 jaar normaal en hoeft de schoolstart géén drukkende factor te zijn.
Bedplassen: geen psychologisch probleem
Het is belangrijk om te weten dat bedplassen in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door medische redenen, zoals een verminderde blaascapaciteit, een te hoge urineproductie ’s nachts of het niet wakker worden. Het is dus geen psychologisch probleem. Maar bedplassen kan wel een ernstige impact hebben op het gevoel van eigenwaarde, het emotioneel welzijn en dagelijks functioneren van kinderen, waarbij ook de schoolprestaties en het sociale leven kunnen beïnvloed worden. Het is belangrijk dat ouders medische hulp zoeken.
Onze aanpak van plasproblemen
De Kinderplasschool in AZ Sint-Lucas Brugge
Bedplassen, broekplassen overdag en zindelijkheidstraining vragen om een persoonlijke en warme aanpak. Kinderen met die problematiek en hun ouders kunnen hiervoor terecht in de Kinderplasschool.
De raadplegingen vinden ambulant plaats bij dr. Kimpe, diensthoofd van de afdeling Urologie. Er is ook een nauwe samenwerking met pediaters, kinderpsychologen, de Sociale dienst en de dienst Bekkenbodemrevalidatie, zodat elk aspect van de zorg goed wordt afgestemd op de behoeften van het kind. Als dat nodig blijkt, kan tijdens de zomervakantie ook een meer intensieve opname op de kinderafdeling voorzien worden.
Contact
Secretariaat Kinderplasschool
050 36 51 12
Breder kijken: Bekkenbodemrevalidatie
Als verdere opvolging nodig is, kan een (huis)arts of de Kinderplasschool doorverwijzen naar onze dienst Bekkenbodemrevalidatie. Kinesisten Lisa Note en Valerie Vancompernolle hebben een jarenlange ervaring in het behandelen van kinderen met plas- en ook stoelgangproblemen zoals ophoudgedrag van de stoelgang en stoelgangverlies.
Een afspraak maken
Secretariaat Bekkenbodemrevalidatie
050 36 50 30
Meer info
Dienst Bekkenbodemrevalidatie
050 36 50 55

Valerie Vancompernolle, Lisa Note, Dr. Bart Kimpe
Waarom wachten niet helpt
Onderzoek toont aan dat ouders gemiddeld drie jaar wachten voordat ze hulp zoeken voor bedplassen. Vaak uit schaamte, of omdat men denkt dat het vanzelf wel overgaat. Maar hoe sneller je als ouder aan de bel trekt, hoe sneller een kind geholpen kan worden. En hoe groter de kans op succes.
Wil je meer weten over bedplassen, broekplassen en zindelijkheidstraining, of over hoe wij kinderen begeleiden? Bezoek dan zeker www.drogenachten.be of neem contact op met de Kinderplassschool of de dienst Bekkenbodemrevalidatie.