calendar selected 23 mei 2019

Urologen pleiten voor prostaatscreening

placeholder

Mannen moeten zich eerder en vaker laten screenen op prostaatkanker. Er is namelijk een stijging in het aantal patiënten die langskomen in de praktijken waarvan de prostaatkanker te ver gevorderd is. Onze urologen van het AZ Sint-Lucas zijn onderdeel van het Urologisch Centrum Noord-West-Vlaanderen, samen met urologen van het AZ Sint-Jan Brugge Oostende.

Op 23 mei 2019 werd een charter ondertekend tussen de urologen van het Urologisch Centrum Noord-West-Vlaanderen, Stad Brugge en Think Blue, de vereniging van en voor mannen met prostaatkanker en hun partner. Samen nemen ze het voortouw om mannen zoveel mogelijk aan te sporen om zich te laten testen. Na huidkanker is prostaatkanker de vaakst voorkomende kanker bij mannen. Tijdige screening doet de genezingskansen stijgen. 

De urologen raden aan om de eerste keer te laten screenen vanaf veertig jaar. De eerste screening is een gewone bloedafname. Boven de vijftig jaar doe je dit best jaarlijks, vooral als prostaatkanker voorkomt in je familie.

Voor meer informatie omtrent prostaatkanker kan je terecht bij onze dienst Urologie.