calendar selected 17 juni 2024

Overactieve blaas? Word weer baas over eigen blaas!

1 op de 6 mensen boven de 40 jaar heeft last van symptomen van overactieve blaas (OAB). Toch rust er nog steeds een taboe op dit thema. Tijdens de week van de Incontinentie roepen we op om niet te blijven zitten met deze klachten.

Wat is een overactieve blaas?

Een gezonde blaas trekt samen als de blaas voldoende gevuld is en doet dat op een rustige wijze. Een overactieve blaas daarentegen gaat van het moment dat er een kleine hoeveelheid urine in de blaas komt, sterk samentrekken waardoor er een plotse onweerstaanbare plasdrang ontstaat. 

Het belangrijkste symptomen van een overactieve blaas is een plotse en onweerstaanbare plasdrang. Dit gaat meestal gepaard met het vaak moeten plassen overdag en de behoefte om 's nachts op te staan om te plassen. Soms is urineverlies het gevolg zijn van de overweldigende drang om te plassen, maar niet in alle gevallen.

Baas over eigen blaas 

Overactieve blaas heeft een enorme impact op je levenskwaliteit en psychosociaal welzijn. Daarom is het belangrijk om er iets aan te doen, want er bestaan op oplossingen om opnieuw baas over eigen blaas te worden.  Herken je de symtomen van een overactieve blaas bij jezelf? Neem contact op met je arts om je symptomen te bespreken? 

Er zijn veel manieren en middelen om klachten te verminderen, maar er heerst nog steeds een taboe op het probleem waardoor heel wat mensen een bezoek aan de arts uitstellen. Daarom besteedt onze dienst Urologie tijdens de Week van de Incontinentie, van 17 tot 23 juni, extra aandacht aan dit thema. 

Contact

Secretariaat Urologie 
050 36 51 12
secretariaat.urologie@stlucas.be


Verwante nieuwsberichten