Borstkankerpatiënte krijgt borstamputatie zonder borstlitteken via kijkoperatie
In AZ Sint-Lucas Brugge is vorige week voor het eerst in België bij een borstkankerpatiënte met succes een tepelsparende borstamputatie uitgevoerd via een kijkoperatie, zonder zichtbaar litteken op de borst. De innovatieve ingreep, uitgevoerd door dr. Femke Delporte en dr. Pieter Vermeulen, biedt borstkankerpatiënten een veilig alternatief met een natuurlijker esthetisch resultaat.
Minimaal invasieve ingreep met groot psychologisch voordeel
De patiënte was specifiek op zoek naar een techniek die geen zichtbaar litteken op de borst zou nalaten. “Deze techniek kan enkel in heel specifieke gevallen ook aan kankerpatiënten aangeboden worden”, legt dr. Femke Delporte uit. “De patiënte was heel blij toen na een zorgvuldige evaluatie door buitenlandse experten haar situatie geschikt bleek voor deze techniek.”
De patiënte onderging een zogenaamde endoscopische nipple-sparing mastectomie (eNSM), een minimaal invasieve operatie waarbij de huid, het tepelhof en de tepel behouden blijven. De operatie gebeurt via een kleine incisie van enkele centimeters aan de zijkant van de borstkas, richting de oksel. In eenzelfde operatie wordt het borstklierweefsel volledig verwijderd en wordt de borst gereconstrueerd met een prothese.
“Voor veel vrouwen is het vooruitzicht van een borstamputatie bijzonder zwaar, zowel fysiek als mentaal,” zegt plastisch chirurg Pieter Vermeulen. “Door deze techniek toe te passen kunnen we de natuurlijke vorm van de borst behouden en vermijden we een litteken op de voorzijde van de borst. Dat maakt een groot verschil in het psychologisch herstel.”
Nu ook voor borstkankerpatiënten
De techniek van endoscopische nipple-sparing mastectomie (E-NSM) is internationaal al langer bekend, onder meer in Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en diverse Aziatische landen. In België pasten de pioniers in het Imeldaziekenhuis de techniek al toe bij preventieve ingrepen bij vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker. AZ Sint-Lucas Brugge past de methode nu ook met succes toe bij borstkankerpatiënten.
“De oncologische veiligheid van deze techniek lijkt in studies vergelijkbaar met die van klassieke operaties,” licht gynaecologe Femke Delporte toe. “Maar de voordelen op vlak van esthetiek, minder complicaties en versnelde aanvaarding voor de patiënte zijn aanzienlijk. We zijn trots dat we deze techniek ook in AZ Sint-Lucas Brugge kunnen aanbieden.”
Dr. Femke Delporte van de dienst Gynaecologie-Verloskunde en Dr. Pieter Vermeulen van de dienst Plastische en Reconstructieve Heelkunde specialiseerden zich in deze techniek via internationale opleidingen, met ondersteuning van medische technologiepartner Applied Medical.
Goede overlevingskansen
In België krijgen jaarlijks ongeveer 11.000 mensen de diagnose van borstkanker. Gelukkig zijn de vooruitzichten sterk verbeterd: de vijfjaarsoverleving bedraagt 92,7%1. Net omdat patiënten lang leven na hun diagnose, is het belangrijk om van bij de operatie aandacht te hebben voor het esthetische en psychologische aspect van de behandeling.
De Borstkliniek van AZ Sint-Lucas Brugge speelt hierin een belangrijke rol. Het gespecialiseerde team verleent een complete multidisciplinaire medische en paramedische behandeling, van diagnose tot revalidatie. Uit vergelijkende gegevens blijkt dat de kliniek tot de best presterende behoort qua overlevingscijfers in Vlaanderen2.
Meer informatie
Patiënten met vragen of die een vrijblijvend gesprek wensen, kunnen contact opnemen met onze Borstkliniek.
050 36 51 06
1 Bron: Kankerregister
2 Bron: Vlaams Instituut voor Kwaliteit van de Zorg