calendar selected 06 juli 2022

Eerste borstkliniek in West-Vlaanderen die Magseed® implementeert

dr. Femke Delporte, diensthoofd Borstkliniek

placeholder

De Borstkliniek van AZ Sint-Lucas Brugge startte in oktober 2021 met een nieuwe techniek om voor een operatie nauwkeuriger een niet-palpabele borsttumor te lokaliseren.  Een bijkomend voordeel is dat de techniek ook gevoelig het patiëntcomfort verhoogt.

Wat is Magseed®?

Ongeveer een derde van de borsttumoren die ontdekt worden, zijn niet palpabel. Standaard wordt een draadlokalisatie gebruikt om de tumor te lokaliseren op de dag van de operatie. Magseed® is een klein stainless steel zaadje van 1 op 5 mm dat met behulp van medische beeldvorming tot 30 dagen voor de operatie door de radioloog in het borstletsel wordt geplaatst. Tijdens de ingreep toont Magseed® dankzij een magnetisch signaal de chirurg de precieze locatie van het niet-palpabel borstletsel.

Wat zijn de voordelen?

  1. Nauwkeuriger: precieze lokalisatie en marges meten tijdens operatie bij niet palpabele tumor.
  2. Minder infectierisico: in vergelijking met een harpoen die door de huid blijft steken tot aan de operatie.
  3. Flexibele workflow: Magseed® kan vooraf geplaatst worden wat tot een betere efficiëntie op de werkvloer leidt.
  4. Patiëntcomfort: minder stress voor patiënt en personeel op de dag van de operatie doordat het zaadje vooraf werd geplaatst.
  5. Veilig: alle voordelen van een niet-radioactief zaadje zonder de logistieke last.

Wat kost het voor de patiënt?

Voorlopig is er voor deze nieuwe techniek nog geen terugbetaling door het ziekenfonds. Het innovatiefonds van AZ Sint-Lucas, mogelijk gemaakt door de Medische Raad, voorziet een tegemoetkoming. Sommige hospitalisatieverzekeringen voorzien eveneens een vergoeding.

Contact

050 36 51 06
borstkliniek@stlucas.be


Verwante nieuwsberichten