Urologen pleiten voor prostaatscreening

Mannen moeten zich eerder en vaker laten screenen op prostaatkanker. Er is namelijk een stijging in het aantal patiënten die langskomen in de praktijken waarvan de prostaatkanker te ver gevorderd is. Onze urologen van het AZ Sint-Lucas zijn onderdeel van het Urologisch Centrum Noord-West-Vlaanderen, samen met urologen van het AZ Sint-Jan Brugge Oostende.

Op 23 mei 2019 werd een charter ondertekend tussen de urologen van het Urologisch Centrum Noord-West-Vlaanderen, Stad Brugge en Think Blue, de vereniging van en voor mannen met prostaatkanker en hun partner. Samen nemen ze het voortouw om mannen zoveel mogelijk aan te sporen om zich te laten testen. Na huidkanker is prostaatkanker de vaakst voorkomende kanker bij mannen. Tijdige screening doet de genezingskansen stijgen. 

De urologen raden aan om u de eerste keer te laten screenen vanaf uw veertig jaar. De eerste screening is een gewone bloedafname. Boven de vijftig jaar doet u dit best jaarlijks, vooral indien prostaatkanker voorkomt in uw familie.

Voor meer informatie omtrent prostaatkanker kan u terecht bij onze dienst urologie of bij de patiëntenvereniging Think Blue.

 

Geplaatst op 23-05-2019.