Liantis, Cercle Brugge en ons ziekenhuis slaan handen in elkaar voor inzamelactie lokale voetbaljeugd van Congolees partnerziekenhuis

Liantis, Cercle Brugge en ons ziekenhuis willen zoveel mogelijk sportkledij en -materiaal inzamelen voor de voetbaljeugd in het Congolese Popokabaka voor eind juni.

“Gezondheidszorg gaat veel verder dan enkel mensen verzorgen in het ziekenhuis”, klinkt het bij de drie partijen. “We willen preventief werken aan gezondheid, onder meer door de plaatselijke jongeren te voorzien van degelijke sportkledij en -materiaal.”


Samen werkt
Ons ziekenhuis werkt samen met het Hôpital Général de Référence de Popokabaka aan betere gezondheidsvoorzieningen. De zone Popokabaka ligt in de provincie Bandundu, op 300 km van Kinshasa, en telt tussen de 100.000 en 150.000 inwoners.

In februari gingen twee directieleden van het Brugse ziekenhuis op bezoek in Congo om de huidige realisaties en de toekomstige noden van het ziekenhuis in kaart te brengen. Eén van hen was algemeen directeur Niko Dierickx.

“Na zijn terugkeer vertelde Niko me over de povere omstandigheden waarin de lokale jeugd daar aan sport moet doen,” vertelt Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder van hr-dienstengroep Liantis. “Wij besloten al snel om daar samen iets aan te doen. We zijn al vele jaren een hr-partner voor AZ Sint-Lucas, maar ook een trouwe partner van Cercle Brugge. Het was dan ook een logische stap om de drie partijen rond de tafel te brengen. Zoals verwacht waren de mensen bij Cercle Brugge - een warme Vereniging - meteen bereid om hun steentje bij te dragen.”

Preventieve aanpak
“Wil je aan gezondheid werken? Dan moet je dat ook op preventief vlak doen, en sporten is daar ideaal voor,“ vertelt algemeen directeur Niko Dierickx van het AZ Sint-Lucas. “Toen ik de omstandigheden zag waarin de jongeren in de buurt van het ziekenhuis voetballen, vond ik het onze plicht hiervoor een oplossing te vinden. Ik zag immers verwondingen zoals gebroken tenen, omdat slechts enkelen het geluk hebben om voetbalschoenen te dragen maar velen onder hen blootsvoets moeten spelen. Dat Liantis en Cercle Brugge ons willen helpen om daar iets aan te doen, is natuurlijk fantastisch nieuws.”

Inzamelactie
Het is de bedoeling van de drie partners om na het afsluiten van dit seizoen zo veel mogelijk voetbalmateriaal richting Popokabaka te sturen. Denk maar aan voetbalschoenen, truitjes, sokken maar evengoed beschermingsmateriaal zoals scheenbeschermers. “Hiervoor duiken wij bij Cercle Brugge graag in onze eigen materiaalkasten,” aldus Alexander Vantyghem, kersvers CEO van Cercle Brugge. “Maar we doen eveneens een oproep bij onze spelers én bij die van de andere ploegen waar we in de Brugse regio mee samenwerken, om zoveel mogelijk voetbalschoenen in te leveren, zelfs gedragen. We maken ons sterk dat er binnenkort een mooie zending complete voetbaloutfits richting dit mooie doel verscheept kan worden.”

Geef bruikbare voetbalschoenen voor eind juni af aan het onthaal van ons ziekenhuis. Heeft u nog sportmateriaal dat u wil doneren? Neem dan contact op met community@cerclebrugge.be.

Geplaatst op 23-05-2023.