Herkent u de symptomen van een beroerte?

Op Wereld Beroertedag (29 oktober 2019) vragen zorginstellingen aandacht voor de gevaren en gevolgen van een beroerte. Ook het AZ Sint-Lucas Brugge draagt hier aan bij. 

Doe de FAST-test

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de signalen van een beroerte herkennen, zodat er snel hulp kan geboden worden en de overlevingskansen zo groot mogelijk blijven. Hiervoor gebruikt men de FAST-test: Face - Arm - Speech - Time.

Wanneer een persoon zijn/haar mond scheef staat, een van beide armen of benen minder goed kan bewegen of een eenvoudig zinnetje niet meer kan herhalen, dan mag u geen tijd verspillen en moet u onmiddellijk de hulpdiensten verwittigen.

 Wereld Beroertedag Web

Terugkomdag

De beroerte-eenheid organiseert op Wereld Beroertedag een terugkomdag voor beroertepatiënten die het afgelopen jaar in ons ziekenhuis werden opgenomen en hun partners.

De neuroloog geeft een inleiding, waarna Régine Beuckels een theatermonoloog opvoert. Ze werd op 5 juli 2003 getroffen door een hersenbloeding. Ze raakte in een diepe coma die vier maanden duurde. Toen ze voor het eerst haar ogen weer opende, dacht ze dat het 6 juli was. Régine volgde daarna een lange, zware revalidatie. Ze is veranderd, maar ook gelijk gebleven.

Verder is ook een team van neurologen, beroertecoach, kinesitherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist, maatschappelijk assistent en psycholoog aanwezig. Beroertepatiënten kunnen op dit terugkommoment terecht om hun bloeddruk en hartritme te laten controleren, vragen te stellen en ervaringen te delen met elkaar.

Wil u meer weten over een beroerte, hoe u dit kan voorkomen en herkennen, surf dan naar onze rubriek beroertezorg of naar hier.

Geplaatst op 28-10-2019.