Generatie Rookvrij

Generatie Rookvrij wil alle kinderen, geboren vanaf 2019, in een rookvrije omgeving laten opgroeien. Een rookvrije omgeving betekent een omgeving waarin we niet zien roken. Want zien roken, doet roken.

Organisaties dragen hieraan bij door plaatsen op het levenspad van kinderen rookvrij te maken (bv. kinderopvang, kinderboerderijen, speelterreinen, stranden, sportterreinen, pretparken, enz.).

West-Vlaamse ziekenhuizen tonen het voorbeeld

Op 28 januari 2019 ondertekent AZ Sint-Lucas Brugge, samen met andere ziekenhuizen het charter van Generatie Rookvrij: 

  • AZ West (Veurne
  • AZ Delta (Roeselare-Menen-Torhout)
  • Sint-Andriesziekenhuis (Tielt)
  • Sint-Jozefskliniek (Izegem)
  • Jan Ypermanziekenhuis (Ieper)
  • AZ Groeninge (Kortrijk)
  • O.L.V. Van Lourdes (Waregem)

Ook 2 psychiatrische ziekenhuizen en 1 revalidatieziekenhuis ondertekenen alvast mee.

Met dat charter engageren de ziekenhuizen zich om samen werk te maken van een eerste Generatie Rookvrij. Dat er niet meer gerookt wordt aan de ingang van een ziekenhuis, is voor vele ziekenhuizen al een eerste stap in de goede richting.

Suze zal opgroeien in een rookvrije omgeving

Jana en Tom zijn de kersverse ouders van dochtertje Suze. Zij kwam op 15 januari 2019 ter wereld. Suze is dus één van de eerste kindjes die deel zal uitmaken van die eerste rookvrije generatie. “Als leerkracht lichamelijke opvoeding vind ik gezond leven belangrijk en ook mijn dochter rookvrij laten opgroeien speelt daar een belangrijke factor in”, zegt mama Jana. Suze is een kleine ambassadeur voor de campagne in West-Vlaanderen en zal samen met haar ouders regelmatig ervaringen delen die op haar levenspad komen.

Samen naar een rookvrije samenleving

Een brede, nationale beweging van organisaties en burgers, want dat is Generatie Rookvrij,  ijvert voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer verleid worden om te beginnen roken. Het doel? Zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen komen rookvrij maken. Want zien roken, doet roken. Samen met hen willen de West-Vlaamse Logo’s werk maken van een rookvrije samenleving. Voor Suze. Maar ook voor alle andere kinderen geboren vanaf 2019.

Voor meer informatie, surf naar www.generatierookvrij.be

Geplaatst op 28-01-2019.