#ALTEGOARE tegen de griep

12 West-Vlaamse ziekenhuizen slaan de handen in elkaar om zoveel mogelijk medewerkers warm te maken om zich dit najaar te laten vaccineren tegen de griep. Onder de noemer “ALTEGOARE tegen de griep” brengen ze met 'Vaccin voor Anja' een unieke West-Vlaamse song met bijhorende videoclip uit.

Het gaat om een initiatief van de verpleegkundige ziekenhuishygiënisten van de ziekenhuizen. Ziekenhuishygiënisten zetten zich in om infectiebronnen in ziekenhuizen tot een minimum te beperken, om zo ziekenhuisinfecties te voorkomen. Ze introduceren en bewaken hygiënische procedures zoals bijvoorbeeld een correcte handhygiëne en geven opleiding en begeleiding aan hun ziekenhuiscollega's.

Geen natuurlijke weerstand tegen de griep

Vanuit het West-Vlaams Platform Ziekenhuishygiëne, dat vier keer per jaar samenkomt, kwam het idee om dit jaar samen te werken rond de griepvaccinatie Waarom dat nodig is? “Onder andere door de maatregelen tegen COVID-19 zijn er vorig jaar wereldwijd amper griepgevallen geweest", zeggen de ziekenhuishygiënisten. "Dat betekent dat we dit jaar weinig of geen natuurlijke weerstand hebben opgebouwd tegen de griep. Bovendien zullen er dit seizoen minder COVID-maatregelen zijn en nemen onze sociale contacten weer toe. We verwachten dat het risico op overdracht van het griepvirus deze winter hierdoor zal stijgen." Komt daarbij dat sommigen mogelijk wat tekenen van 'vaccinatie-moeheid' beginnen te vertonen na de COVID-vaccinatie. 

Redenen te meer om samen te werken en alles op alles te zetten om zoveel mogelijk ziekenhuismedewerkers te overtuigen zich ook dit jaar te laten vaccineren tegen de griep. De grote kracht van vaccinatie schuilt immers niet in de individuele bescherming, maar in de collectieve bescherming (groepsimmuniteit) die slechts bereikt wordt wanneer voldoende mensen gevaccineerd worden. "Op die manier kunnen onze medewerkers er mee voor zorgen dat ze het virus zelf niet overdragen naar de patiënten en andere kwetsbare personen in hun omgeving." 

Videoclip met medewerkers in de hoofdrol

Al snel ontstond het idee om te werken met een ludieke videoclip. “Van Studio 100 kregen we toestemming om de melodie van ‘Te min voor Anja’ van Spring te gebruiken.

We bedachten een nieuwe songtekst, ‘Vaccin voor Anja’, in het West-Vlaams, ingezongen door de muziekband StatieHeld.” De beelden voor de videoclip werden opgenomen in alle 12 deelnemende ziekenhuizen. Bij de song hoort ook een bijpassende affichecampagne die elk ziekenhuis zal verspreiden via zijn eigen kanalen.

De 12 deelnemende ziekenhuizen

BZIO, AZ Damiaan, AZ Groeninge, Jan Yperman Ziekenhuis, Koningin Elisabeth Instituut (KEI), O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis, Sint-Andriesziekenhuis, AZ Sint-Jan, Sint-Jozefskliniek, AZ Sint-Lucas, az West en AZ Zeno.

Geplaatst op 18-10-2021.