Nieuws

Mondmaskers aanbevolen


Omdat er momenteel erg veel griep- en luchtweginfecties circuleren, hebben we een aantal maatregelen aangescherpt. 

 

Een mondmasker dragen wordt iedereen sterk aanbevolen.

 

Het dragen van een mondmasker is verplicht

  • als u een verkoudheid hebt of verzwakt bent;
  • als de patiënt die u bezoekt verzwakt is.

Zo beschermt u kwetsbare patiënten, ons personeel én jezelf. Dankuwel!

Dr. Evelien Gryspeerdt, nieuw staflid dienst fysische geneeskunde - reumatologie - revalidatie


Dr. Gryspeerdt behaalde haar diploma geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven in 2018 waar zij vervolgens haar specialisatie in fysische geneeskunde en revalidatie voltooide. Tijdens haar specialistische opleiding deed zij extra klinische ervaring op in het AZ Delta in Roeselare, het AZ Groeninge in Kortrijk en ten slotte in ons ziekenhuis.

Als deel van de medische staf verzorgt zij algemene consultaties en legt ze zich toe op complexe EMG-diagnostiek, manuele geneeskunde en echogeleide infiltraties. Daarnaast draagt
dr. Gryspeerdt als revalidatiearts bij aan de verdere uitbouw en ondersteuning van de revalidatie, zowel ambulant als op het vlak van hospitalisatie.

Versterk onze patiëntenraad


Grijp de kans om jouw mening te delen met andere patiënten en hun mantelzorgers in de patiëntenraad om samen de organisatie en de zorg van ons dynamisch ziekenhuis te verbeteren.

Neem contact op met onze dienst kwaliteitszorg via kwaliteitszorg@stlucas.be

Dr. Judith Sys, nieuw staflid dienst geriatrie


Dokter Judith Sys heeft haar opleiding geneeskunde en haar opleiding specialisatie geriatrie genoten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze liep onder meer stage als assistente in het AZ Sint Jan Brugge, het AZ Sint -Lucas Brugge, het AZ Klina Brasschaat en het Amphia ziekenhuis in Breda.

Samen met dr. Caroline Maere, dr. Marieke Mylle en dr. Tracy Ghillemijn legt dr. Sys zich toe op de geriatrische diagnostiek en therapie in ons ziekenhuis.

Dr. Gilles Uijtterhaegen, nieuw staflid dienst heelkunde


We verwelkomen sinds 1 september dokter Gilles Uijtterhaegen als nieuw staflid van onze dienst heelkunde.

Dokter Uijtterhaegen behaalde 2022 het getuigschrift van bijzondere bekwaamheid in de vaatheelkunde. Nadien werkte hij nog gedurende 1 jaar in het UZ Gent om zich ook verder toe te leggen op de thoracale heelkunde.

Binnen de vaatheelkunde ligt zijn interesse voornamelijk bij de arteriële pathologie.

Dr. Ophélie Vandemoortele, nieuw staflid dienst pijncentrum Brugge – afdeling Sint-Lucas


We verwelkomen sinds 1 september dokter Ophélie Vandemoortele als nieuw staflid van onze dienst pijncentrum Brugge – afdeling Sint-Lucas.

Dr. Vandemoortele studeerde in 2022 af als anesthesiste. Nadien volgde ze nog 1 jaar residentschap op de dienst pijnkliniek in het AZ Sint-Jan.

Naast de fluoroscopisch geleide procedures heeft zij een bijzondere interesse in de echogeleide technieken en spinal cord stimulatie.

Nieuwste cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van de Zorg bevestigen: Borstkliniek AZ Sint-Lucas bij beste in Vlaanderen


Als ziekenhuis zijn we verheugd om te lezen dat we een van de beste ziekenhuizen zijn in de behandeling tegen borstkanker. Dit blijkt uit een eerder onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) publiceerde recent cijfergegevens in dit verband.

Download de iOS-versie van de Sint-Lucas app voor huisartsen


Huisartsen hebben nood aan de juiste contactge­gevens van de artsen en diensten van ons zieken­huis. Daarom ontwikkelde onze informaticadienst een app om aan deze vraag te voldoen. De app is sinds 20 juli beschikbaar voor iOS-apparaten.

Download de app hier.

6 tips voor tekenbeten


Heb je deze zomer ook mooie wandelingen in de agenda? Wees dan extra aandachtig voor teken. Neem snel actie als je een tekenbeet hebt. Zo verklein je de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Lyme. Lees hier onze zes tips.

Niet langer een geldautomaat in centrale hal


Door de hoge uitbatingskosten verwijderde ING hun geldautomaat in de centrale hal van het ziekenhuis.

Patiënten en bezoekers kunnen op de meeste plaatsen van het ziekenhuis met Bancon­tact en/of met Payconiq betalen.

Kijk mee naar de nieuwe dronebeelden van ons toekomstig logistiek gebouw


Ons nieuw logistiek gebouw schiet als een paddenstoel uit de grond.

Kijk met ons mee naar de laatste ontwikkelingen. 

Sinds 1 juli 2023 ook MUG-uitrukken vanuit AZ Sint-Lucas Brugge


Dankzij een intense samenwerking met het AZ Sint-Jan vertrekt er sinds 1 juli naast de reeds bestaande PIT ook een MUG uit het AZ Sint-Lucas. Deze beide types voertuigen vertrekken ook vanuit het AZ Sint-Jan, met bijkomend de MUG-heli.

AZ Sint-Lucas lanceert campagne rond respect


Respect is een fundamenteel aspect in de gezondheidszorg dat niet alleen essentieel is tegenover de patiënten, maar evenzeer tegenover onze medewerkers. Daarom lanceren we deze campagne om respect in ons ziekenhuis verder te bevorderen.  

#respectvoordezorg

Dr. Alexander Favril, nieuw staflid dienst radiologie


We verwelkomen sinds 1 juni dokter Alexander Favril als nieuw staflid van onze dienst radiologie.

Bovenop algemene radiologie heeft dokter Favril een bijzondere interesse in thoraco-abdominale en musculoskeletale beeldvorming waarvoor hij in het najaar van 2023 nog enkele bijkomende opleidingen volgt.

Dokter Favril engageert zich voor de overkoepelende associatie radiologen-Brugge. 

Liantis, Cercle Brugge en ons ziekenhuis slaan handen in elkaar voor inzamelactie lokale voetbaljeugd van Congolees partnerziekenhuis


Liantis, Cercle Brugge en ons ziekenhuis willen zoveel mogelijk sportkledij en -materiaal inzamelen voor de voetbaljeugd in het Congolese Popokabaka voor eind juni.

Geef bruikbare voetbalschoenen af aan het onthaal van ons ziekenhuis. Heeft u nog sportmateriaal dat u wil doneren? Neem dan contact op met community@cerclebrugge.be

Verplichte eID-lezing vanaf 1 april 2024


Vanaf 1 april 2024 verplicht het RIZIV een eID-lezing bij elke (dag)opname en elk ambulant contact in ziekenhuizen.

Zonder een eID-lezing komt uw mutualiteit niet meer tussen als derde betaler en betaalt u alles zelf.

Week van de ziekenhuismedewerker


Acht dagen lang legde ons ziekenhuis alle medewerkers en vrijwilligers in de watten met verschillende traktaties en activiteiten tijdens de ‘Week van de ziekenhuismedewerker’.

Bedankt aan onze medewerkers voor hun inzet, elke dag opnieuw!

'Geef om haar' en laat uw haar knippen voor het goede doel op 25 mei


60% van de vrouwen die geconfronteerd wordt met haarverlies als gevolg van chemotherapie, vindt dit het meest pijnlijke en ingrijpende aspect van hun ziekte. 

Daarom organiseren we op donderdag 25 mei 2023 van 9u tot 12u30 een 'knipdag' in het kapsalon (route H 401) van ons ziekenhuis. Schrijf u hiervoor in voor 20 mei via dzh.onco@stlucas.be.

Nieuwe openingstijden dienst debiteurenbeheer


Onze dienst debiteurenbeheer wijzigde zijn openingstijden. De dienst helpt je voortaan verder van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en bijkomend maandag en woensdag van 13.30 tot 16.30 uur.

Download de Android-versie van de Sint-Lucas app voor huisartsen


Huisartsen hebben nood aan de juiste contactge­gevens van de artsen en diensten van ons zieken­huis. Daarom ontwikkelde onze informaticadienst een app om aan deze vraag te voldoen. De app is sinds 11 april beschikbaar voor Android-apparaten.

Download de app hier.

Nieuw medisch magazine: Medi@Lucas


Ons nieuw medisch magazine is er! In een nagelnieuw jasje onder de naam ‘Medi@Lucas’ presenteren we u essentieel medisch nieuws van onze artsen voor (para)medici.

Abonneer u hier digitaal gratis als (para)medicus.

Geen algemene mondmaskerplicht meer in ons ziekenhuis


Sinds 3 april viel de algemene mondmaskerplicht in ons ziekenhuis weg.

We vragen uw aandacht bij drie situaties waarbij u alsnog nog een chirurgisch mondmasker draagt.

Kies voor je gezondheid en werk dynamisch


‘Preventieve ergonomie’ is de toekomst op je werkplek! Jouw werk op een gezonde manier uitvoeren is essentieel voor je gezondheid. Laat je daarom adviseren door onze ergotherapeuten. Lees hier alvast een aantal aandachtspunten tips van onze ergotherapeut Evelyne Beyaert.

Twee directieleden in partnerziekenhuis Popokabaka


Ons ziekenhuis is verbroederd met het ziekenhuis Popokabaka in Congo via een nauwe samenwerking met de organisatie Memisa en Artsen zonder Vakantie. Medio februari bevonden onze algemeen directeur Niko Dierickx en onze directeur infrastructuur en facilitaire diensten Alex Masquelier zich in ons partnerziekenhuis.

Funderingswerken afgerond


De funderingswerken zijn achter de rug. De opbouw van ons nieuw logistiek gebouw kan daarom officieel beginnen. Ontdek in dit nieuwsbericht wat we de voorbije 8 maand verwezenlijkten. 

Dr. Hanne Verborgh, nieuw staflid dienst anesthesiologie


We verwelkomen sinds 1 januari dokter Hanne Verborgh.

Dokter Verborgh zal als voltijds staflid anesthesiologie deels actief zijn in het operatiekwartier en deels het team van spoedartsen versterken.

Dr. Roos Pannecoeck, nieuw staflid dienst nefrologie


We verwelkomen sinds 1 januari dokter Roos Pannecoeck.

Dokter Pannecoeck zal als voltijds staflid nefrologie actief zijn in het AZ Sint-Lucas en in de low-care dialyse units van het AZ Damiaan, het AZ Alma en het AZ Zeno.

Dr. Justine Lauwyck, nieuw staflid dienst oncologie


We verwelkomen sinds 1 januari dokter Justine Lauwyck.

Dokter Lauwyck zal zich toeleggen op de algemene medische oncologie met specifieke interesse voor borsttumoren, melanoma en gynaecologische tumoren. Dit gebeurt bij haar start in nauwe samenwerking met dokter Emilie Werbrouck. Ze zal ook als consulente in deze subdisciplines optreden in het
AZ ZENO in Knokke.

Dr. Magali Coudeville, nieuw staflid dienst kinder- en jeugdpsychiatrie


We verwelkomen sinds 9 januari dokter Magali Coudeville.

Dokter Magali Coudeville is de verantwoordelijke arts voor de leefgroep van de jongste kinderen tussen 6 en 11 jaar. In deze leefgroep kunnen kinderen terecht met een brede vraag naar kinderpsychiatrische ondersteuning, zowel in residentiële opname als in dagopname. Dokter Coudeville versterkt ons residentieel aanbod en is in beperkte mate ook voor ambulante raadpleging ter beschikking.

Dokter Coudeville is vijf halve dagen per week actief in het AZ Sint-Lucas Brugge. 

AZ Sint-Lucas Brugge lanceert filmpjes om belang van beweging tijdens kankerbehandeling in de kijker te zetten


Het AZ Sint Lucas Brugge maakte drie filmpjes om beweging bij kankerpatiënten in de kijker te zetten. Beweging bij kankerpatiënten leidt namelijk tot een hogere levenskwaliteit en betere tolerantie van hun behandeling. Ondertussen werden al meer dan 250 patiënten aangespoord om te bewegen tijdens hun behandeling.

Cédric Hilderson, nieuw staflid dienst anesthesiologie


We verwelkomen sinds 1 december dokter Cédric Hilderson.

Dr. Hilderson zal als voltijds staflid anesthesiologie deels actief zijn in het operatiekwartier en deels deelnemen an de medische permanentie van de gespecialiseerde functie spoedgevallen.

Frederick Dochy, nieuw staflid neus-, keel- en oorziekten


Sinds 1 maart 2022 heeft dokter Frederick Dochy de medische staf van de dienst neus-, keel- en oorziekten in het AZ Sint-Lucas vervoegd.

Dr. Frederick Dochy studeerde af in de geneeskunde aan de UGent in 2014 met grote onderscheiding. Hij specialiseerde zich in de neus-, keel- en oorheelkunde en de gelaat- en halschirurgie van 2014 tot en met 2019 aan het Universitair Ziekenhuis Gent.

Mathias Cottenie, nieuwe arts fysische geneeskunde - reumatologie - revalidatie


We verwelkomen sinds 1 februari 2022 dokter Mathias Cottenie als staflid op onze dienst fysische geneeskunde - reumatologie - revalidatie.

Dr. Mathias Cottenie studeerde als basisarts af aan de Katholieke Universiteit Leuven in 2015. Hij genoot er eveneens zijn opleiding in de Fysische Geneeskunde en Revalidatie en deed bijkomende ervaring op in het AZ Sint-Lucas Brugge en in het AZ Heilig Hart Leuven.

Nieuwe arts fysische geneeskunde - reumatologie - revalidatie


Op 1 januari 2022 startte dokter Zuzana Planková als staflid op onze dienst fysische geneeskunde - reumatologie - revalidatie.

Dr. Planková studeerde af als basisarts aan de Karelsuniversiteit van Praag, Tsjechië in 2011. Zij startte haar opleiding inwendige ziekten in haar geboorteland Slovakije, ...

Nieuw staflid spoedgevallendienst


Sinds november 2021 heeft dokter Barbel Aspeslagh de medische staf van de spoedgevallendienst in het AZ Sint-Lucas vervoegd. 

We heten haar van harte welkom en wensen haar veel succes. 

Veiligheidsrichtlijnen voor consultaties


Vanaf 3 april valt de algemene mondmaskerplicht in ons ziekenhuis weg.

In deze drie gevallen draagt u wél nog een chirurgisch mondmasker:

  1. Als de patiënt die u bezoekt verzwakt is.
  2. Als u zelf een verkoudheid hebt of verzwakt bent.
  3. Als u iemand bezoekt op de verpleegeenheden Intensieve Zorg of MiCS

Nieuwe gynaecologen


Sinds oktober 2021 is de dienst gynaecologie-verloskunde versterkt met twee gynaecologen namelijk dr. Caroline Van Holsbeke en dr. Julie Rombaut.

We heten hen van harte welkom!

Emerging technologies in behandeling van kniepathologie


Pijnklachten ter hoogte van de knie kunnen zeer invaliderend zijn in het dagdagelijkse functioneren, om te werken of om te sporten. In deze gevallen is het steeds belangrijk om de oorzaak van deze klachten te achterhalen. De voornaamste oorzaken zijn kraakbeenletsels, meniscus- en ligamentaire letsels en inzettende artrose. Afhankelijk van de oorzaak van de specifieke klachten kan vervolgens een behandeling worden ingesteld die al of niet-operatief is. ...

#ALTEGOARE tegen de griep


12 West-Vlaamse ziekenhuizen slaan de handen in elkaar om zoveel mogelijk medewerkers warm te maken om zich dit najaar te laten vaccineren tegen de griep. Onder de noemer “ALTEGOARE tegen de griep” brengen ze met 'Vaccin voor Anja' een unieke West-Vlaamse song met bijhorende videoclip uit.

Onze menopauzeconsulente staat voor u klaar


Laat de menopauze vooral een mooie periode zijn in uw leven, waarin u nog energie en fitheid hebt om volop te genieten van het leven.

Onze menopauzeconsulente Sabine T'Kindt staat voor u klaar. 

Nieuwe directeur patiëntenzorg


Sinds eind mei 2021 neemt mevrouw Ann Vemeire de functie directeur patiëntenzorg op zich. Ze was in het verleden al werkzaam bij ons als zorgmanager acute diensten.

We zijn bijzonder verheugd dat Ann het directiecomité van het AZ Sint-Lucas komt versterken. 

Nieuwe orthopedist


Op 1 augustus 2021 vervoegde dokter Joris Beckers onze dienst orthopedie. Binnen de associatie zal hij zich focussen op schouderpathologie.

We heten hem van harte welkom in ons ziekenhuis en wensen hem veel succes! ...

Het AZ Sint-Lucas bouwt aan de toekomst en het comfort van patiënt en personeel


Ons ziekenhuis barst uit de voegen, en in september 2021 starten we met een nieuwbouwproject om meer ruimte te creëren.

Waar zich nu de bezoekersparking bevindt aan de voorzijde komt een nieuwbouw met onder meer een keuken, cafetaria en inkomhal. ...

Zwanger en rond. Maar ook gezond?


Bent u voor het eerst zwanger of hebt u reeds een voorgeschiedenis van bloeddrukproblemen? Laat u goed opvolgen en screenen in het begin van de zwangerschap.

PREMOM II is een studie die nagaat of telemonitoring een toegevoegde waarde heeft bij zwangeren met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.  ...

Directeur ICT en aankoop


Op 1 maart 2021 werd de heer Kristof Duthoy aangesteld als directeur ICT en aankoop. Hij was reeds werkzaam in ons ziekenhuis als manager ICT. 

Zijn toetreding tot het directiecomité is alvast een meerwaarde. We wensen hem veel succes toe in zijn nieuwe functie!

Nieuwe gastro-enteroloog


Op 1 maart 2021 vervoegde dokter Julie Busschaert onze dienst inwendige geneeskunde, en meer bepaald de specialisatie gastro-enterologie.

We heten haar van harte welkom in ons ziekenhuis en wensen haar veel succes! ...

Nieuwe medisch directeur


Dokter Stefan De Moor heeft op 4 februari 2021 zijn functie als medisch directeur van het AZ Sint-Lucas aangevat.

Hij blijft zijn praktijk als neus-, keel- en oorarts in ons ziekenhuis deeltijds verderzetten. Zijn uitgebreide kennis en werkervaring komt onze organisatie ongetwijfeld ten goede. We wensen hem veel succes met deze nieuwe functie!

Accreditatie opnieuw behaald


Het AZ Sint-Lucas behaalde opnieuw het Qmentum Global accrediatie van Qualicor Europe. We bedanken alle medewerkers voor hun voortdurende inspanningen om een steeds hoger kwaliteitsniveau te bereiken in onze zorg. ...

Winkel Jamiva


De zaakvoerster van de geschenkenboetiek 'Jamiva' (in onze centrale hal) informeerde ons dat de winkel wordt stopgezet.

We bedanken het volledige team van Jamiva voor de jarenlange samenwerking en wensen hen veel succes toe in de toekomst!

Nieuwe anesthesist


Begin januari mochten we dokter Emma Van Damme verwelkomen in ons ziekenhuis. Ze vervoegde de dienst anesthesiologie als staflid.

We wensen haar veel succes! ...

Nieuw jaar, nieuwe stafleden


Samen met het nieuwe jaar, verwelkomen we vier nieuwe stafleden in ons ziekenhuis, namelijk dokter Thomas Claeys op Neurologie, dokter Evelyne Linden op Fysische geneeskunde-Reumatologie-Revalidatie, dokter Thomas Santy op Psychiatrie en dokter Jean-Baptiste Willemot op Oogziekten.

We wensen ze alvast veel succes! ...

Nieuwe arts oogziekten


Op 1 oktober 2020 vervoegde dokter Els Deklerck onze dienst oogziekten.

Dokter Deklerck studeerde in 2015 af als arts aan de Universiteit Gent. Aansluitend volgde zij de specialisatie in oftalmologie ...

Keuzemenu 112


Sinds 11 februari 2020 voert België een keuzemenu in voor de noodnummers 112 en 101. In een noodsituatie kan u zowel 112 als 101 bellen om hulpdiensten (ambulance, brandweer of politie) te bereiken. 

Druk 1 voor ziekenwagen of brandweer, druk 2 voor politie ...

Welkom in onze Steenbrugse bosjes


De natuur heeft een gunstige invloed op het welzijn van mensen. Het AZ Sint-Lucas Brugge en het Agentschap Natuur & Bos van de Vlaamse Overheid willen daarom onze ziekenhuisslogan Zorg is onze natuur omzetten in de praktijk - natuur is onze zorg.

Ontdek hier de wandellussen en meer informatie. ...

Nieuwe nefroloog


Op de eerste dag van het nieuwe jaar vervoegde dokter Laurens Claeys onze dienst Nefrologie.

Dokter Claeys is actief als staflid nefrologie in het AZ Sint-Lucas Brugge alsook in de low-care dialyse units van het AZ Damiaan, het AZ Alma en het AZ Zeno. ...

Brugse ziekenhuizen bundelen hun krachten


Persbericht

Het AZ Sint-Lucas Brugge en het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV kondigen aan dat ze, na een jarenlange goede samenwerking, hun krachten nog sterker zullen bundelen ten behoeve van de patiënt. ...

Samen voor #GenerationStronger


Mentale en fysieke gezondheid van kinderen en jongeren ligt ons nauw aan het hart. Daarom steunen we dit jaar opnieuw Rode Neuzen Dag.

Medewerkers en patiënten van de diensten psychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie gingen aan de slag om acties op poten te zetten hiervoor die maar liefst €2017,15 opleverden! ...

Nieuwe echografietoestellen voor medische beeldvormingIn november 2019 werden de echografietoestellen van de dienst Radiologie vernieuwd. Na enkele testen werd beslist drie echotoestellen te vervangen door de nieuwste generatie top-end toestellen (Aplio I-reeks van Canon) om opnieuw een stap voorwaarts te zetten in beeldkwaliteit en diagnostiek. ... 

Hartrevalidatiecentrum in het AZ Sint-Lucas Brugge


In september 2019 werd in het AZ Sint-Lucas Brugge het 'hartrevalidatiecentrum Sint-Lucas Brugge' opgericht. Hartpatiënten worden er na een ziekenhuisopname gedurende een periode van vier maanden intensief begeleid in hun revalidatie.
Een hartaandoening heeft een enorme impact op het leven van iemand die hiermee te maken krijgt. Het beïnvloedt niet alleen het fysieke, maar ook het mentale, sociale en professionele functioneren van de patiënt. ...

Nieuwe anesthesist


Op 1 november 2019 startte dokter Wannes Baeten als staflid op onze dienst anesthesiologie.

Dr. Baeten studeerde in 2012 af als master in de geneeskunde aan de VUB en behaalde er zijn erkenning als arts-specialist in de anesthesie-reanimatie in 2017. ...

Verhuis van enkele diensten


Enkele diensten binnen ons ziekenhuis zijn verhuisd naar een andere locatie. Ze verplaatsen intern naar een andere verdieping waardoor hun routenummers wijzigen. Hun contactgegevens blijven onveranderd. Hieronder vindt u meer informatie. ...

Geef griep geen kans en laat u vaccineren


Griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. Meestal geneest men vanzelf, maar bij sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben met aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte. 

Als u gevaccineerd bent, is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als u toch griep krijgt, wordt u minder ziek en is de kans op complicaties veel kleiner. ...

Herkent u de symptomen van een beroerte?


Op Wereld Beroertedag (29 oktober 2019) vragen zorginstellingen aandacht voor de gevaren en gevolgen van een beroerte. Ook het AZ Sint-Lucas Brugge draagt hier aan bij. 

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de signalen van een beroerte herkennen, zodat er snel hulp kan geboden worden en de overlevingskansen zo groot mogelijk blijven. Hiervoor gebruikt men de FAST-test: Face - Arm - Speech - Time. ... 

Levensloop Grant


AZ Sint-Lucas Brugge ontvangt Levensloop Grant voor het project "Schoonheidszorgen bij oncologische en palliatieve patiënten"

Op woensdag 11 september 2019 reikte Stichting tegen Kanker de "Levensloop Grants 2018 Brugge" uit, waaronder aan ons project "Schoonheidszorgen bij oncologische patiënten. Met de aanbieding van een volledige verzorgen willen we de mensen een moment geven waarbij ze in de watten gelegd worden en ze een goed gevoel terugvinden. ...

Nieuwe klinisch bioloog


Op 1 oktober 2019 vervoegde dokter Karel Maelegheer onze dienst klinische biologie en pathologische anatomie als staflid. 

Dr. Maelegheer behaalde zijn diploma in de geneeskunde aan de universiteit van Gent en specialiseerde zich in de klinische biologie in het UZ Gent, het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, het AZ Sint-Lucas Brugge en het AZ Sint-Lucas Gent. ...

Nieuwe arts fysische geneeskunde - reumatologie - revalidatie


Op 1 oktober 2019 startte dokter Thomas Carpentier als staflid op onze dienst fysische geneeskunde - reumatologie - revalidatie.

Dr. Carpentier studeerde af als basisarts aan de Katholieke Universiteit Leuven in 2010 en gespecialiseerde zich nadien in de fysische geneeskunde en revalidatie. Verder behaalde hij het diploma in sportgeneeskunde en manuele geneeskunde. ...

Fysieke Grant van Stichting tegen Kanker


Het AZ Sint-Lucas ontvangt een Fysieke Grant van Stichting tegen Kanker om projecten te financieren met fysieke activiteiten voor kankerpatiënten.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat de levenskwaliteit verhoogt bij kankerpatiënten die voldoende fysiek actief zijn tijdens en na hun kankerbehandeling. ...

Opgelet met waterpret


Met deze warme temperaturen kan een frisse duik in het water heel wat deugd doen. In zee, in een openluchtzwembad, in een zwemvijver, in een opblaasbadje in de tuin of op vakantie in het hotelzwembad - plaatsen genoeg om af te koelen.

Om optimaal te genieten van het water, geven we enkele tips mee. 

Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed


Het blijft de komende periode warmer dan we gewoon zijn. Erg warme dagen zijn niet ongevaarlijk. Vooral (vereenzaamde) ouderen, (chronisch) zieken en jonge kinderen lopen dan het risico op ernstige gezondheidsproblemen. Op extreem warme dagen pieken de sterftecijfers.

Met onderstaande basisadviezen vragen we u om de nodige maatregelen te nemen ...

Gezond op reis


De zomer is er!
Tijd voor reizen, ontspannen, genieten, lekker niets doen. We verdienen allemaal een zorgeloze zomer. 

Gezond op reis vertrekken en opnieuw thuiskomen helpt zeker mee aan een zomer zonder zorgen. 

Hierbij enkele nuttige links om u een handje te helpen. ...

Dag van de schoonmaak


Steeds weer staan ze klaar, 
poetsen het ziekenhuis zonder bezwaar. 

Dit doen ze met volle overgave, elke dag, 
en gaan naar huis met een brede lach.

Hun job valt zeker niet te onderschatten, 
en onze waardering schuiven we niet onder matten.

Bedankt aan alle medewerkers van onze dienst schoonmaak. 
Jullie zijn schatten van mensen, met een belangrijke taak!

Urologen pleiten voor prostaatscreening


Mannen moeten zich eerder en vaker laten screenen op prostaatkanker. Er is namelijk een stijging in het aantal patiënten die langskomen in de praktijken waarvan de prostaatkanker te ver gevorderd is. Onze urologen van het AZ Sint-Lucas zijn onderdeel van het Urologisch Centrum Noord-West-Vlaanderen, samen met urologen van het AZ Sint-Jan Brugge Oostende.

Op 22 mei 2019 werd een charter ondertekend tussen de urologen van het Urologisch Centrum Noord-West-Vlaanderen, Stad Brugge en Think Blue, de vereniging van en voor mannen met prostaatkanker en hun partner. ...

Tijd voor actie!


Op 28 mei 2019 is het "World Bedwetting Day" en plaatsen we bedplassen in de kijker. Ook in het AZ Sint-Lucas brengen we dit veelvoorkomend medisch probleem onder de aandacht. Op deze dag kan u terecht in de centrale hal voor meer informatie hierover. 

Deze "Internationale Dag van het Bedplassen" werd gelanceerd om het grote publiek en professionele zorgverleners ervan bewust te maken dat bedplassen een veelvoorkomend medisch probleem is dat kan en moet worden behandeld. ... 

Geboorteaangifte nu mogelijk in het AZ Sint-Lucas


Vanaf heden is het mogelijk voor kersverse ouders om hun zoon of dochter in te schrijven in het bevolkingsregister vanuit het ziekenhuis zelf. Tot voor kort moesten ouders van een pasgeboren kindje zich binnen de vijftien kalenderdagen en op afspraak aanmelden in het Huis van de Bruggeling.

Kinderen die nu in het AZ Sint-Lucas geboren worden, kunnen meteen ingeschreven worden tijdens hun verblijf op de dienst materniteit. Er is namelijk elke maandag en donderdag...

Laat de angst om te vallen je leven niet bepalen


Ouderen met valangst hebben meer kans om te vallen. Meer dan de helft van de ouderen die al eens gevallen zijn, heeft valangst. Zelfs bij ouderen die nog nooit gevallen zijn, heeft 30 tot 50% angst om te vallen. De Week van de Valpreventie, die loopt van 22 tot en met 28 april 2019, roept ouderen op om valangst bespreekbaar te maken. ...

Rode Kruis verkoopt ook stickers in AZ Sint-Lucas


Tussen 25 april en 9 mei staan de vrijwilligers van het Rode Kruis weer massaal met stickers te zwaaien. Zo ook aan de hoofdingang van het AZ Sint-Lucas. Dit jaar hebben exclusieve Playmobilvrijwilligers de hoofdrol.

Wist u trouwens dat u door een sticker te kopen - die naar jaarlijkse gewoonte 5 euro kost - een wereld van verschil maakt in uw buurt? ...

'Aan mij mag je alles vragen'


Dit jaar zet het Vlaams Patiëntenplatform op 18 april, de Europese dag van de Rechten van de Patiënt, het recht op geïnformeerde toestemming in de kijker. Voordat de patiënt toestemming kan geven voor een behandeling heeft hij of zij het recht om tijdig en vooraf informatie te krijgen over:

  • het doel, de aard, de graad van urgentie, de duur, de frequentie, de relevante tegenaanwijzingen ...

Zorg is onze natuur - Natuur is onze zorg


Het AZ Sint-Lucas is gelegen aan de rand van de Assebroekse Meersen, een prachtig natuurgebied met o.a. de Steenbrugse Bosjes.  Het is bewezen dat de aanwezigheid van natuur en/of groen een positieve invloed kan hebben op het welzijn van mensen.

Het ziekenhuis ziet nu de mogelijkheid om de baseline uit ons logo – “Zorg is onze natuur” - letterlijk door te trekken en de Steenbrugse Bosjes op te nemen in het (zorg)aanbod voor medewerkers, patiënten en bezoekers...

Soroptimist International steunt onze borstkliniek


In februari 2019 ontving Borstkliniek Brugge AZ Sint-Lucas een cheque van Soroptimist International afdeling Brugge. Hiervoor bedanken we de Soroptimisten van harte!

Dankzij deze giften konden wij de voorbije vijf jaar de ondersteuning voor onze patiënten uitbreiden. Meer bepaald konden we een MammaPrint aanbieden waar nodig en bewegingsprogramma's uitwerken voor borstkankerpatiënten met behulp van Fitbits. ...

Sporten verhoogt levenskwaliteit van kankerpatiënten


Voor Wereldkankerdag op 4 februari kwam Stichting tegen Kanker op bezoek om beweging voor kankerpatiënten te stimuleren. Ons oncologisch centrum en ons revalidatiecentrum werken nauw samen om de levenskwaliteit van patiënten te verhogen.

Dankzij sport verhoogt de levenskwaliteit van een kankerpatiënt en voelt hij / zij zich minder neerslachtig tijdens de therapie. Bovendien verkleint sporten de bijwerkingen van de behandeling van de ziekte.

Bekijk hier de video van Focus W-TV.

Generatie Rookvrij


Generatie Rookvrij wil alle kinderen, geboren vanaf 2019, in een rookvrije omgeving laten opgroeien. Een rookvrije omgeving betekent een omgeving waarin we niet zien roken. Want zien roken, doet roken ...

Organisaties dragen hieraan bij door plaatsen op het levenspad van kinderen rookvrij te maken (bv. kinderopvang, kinderboerderijen, speelterreinen, stranden, sportterreinen, pretparken, enz.) ...

Nieuwe neuroloog


Dokter Leen Sinnaeve is op 1 januari 2019 gestart als staflid binnen de dienst neurologie.

Zij volbracht haar opleiding geneeskunde aan de KU Leuven. Ze specialiseerde zich nadien in neurologie en zal zich verder toeleggen op alle domeinen van de neurologie, met bijzondere interesse in de elektrofysiologie, de neuromusculaire aandoeningen alsook in de beroertezorg ...

AZ Sint-Lucas verlengt AnySurfer label


In 2016 behaalde het AZ Sint-Lucas het AnySurfer label en dit voor een periode van twee jaar. Het AnySurfer label is een Belgisch kwaliteitslabel voor websites die voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een handicap zoals slechtzienden, blinden of mensen met motorische of auditieve beperkingen.

Eind juni 2018 mocht het ziekenhuis de vermelding van het AnySurfer label op zijn ...

Feestdagregeling ziekenhuisapotheek - ambulante patiënten


Zaterdag 23/12: gesloten
Zondag 24/12: open van 8.30u tot 12.30u
Maandag 25/12: gesloten

Zaterdag 30/12: gesloten
Zondag 31/12: open van 8.30u tot 12.30u
Maandag 01/01: gesloten