calendar selected 14 december 2022

AZ Sint-Lucas lanceert filmpjes over beweging tijdens kankerbehandeling

Het AZ Sint Lucas Brugge maakte drie filmpjes om beweging bij kankerpatiënten in de kijker te zetten. Beweging bij kankerpatiënten leidt namelijk tot een hogere levenskwaliteit en betere tolerantie van hun behandeling. Ondertussen werden al meer dan 250 patiënten aangespoord om te bewegen tijdens hun behandeling.

Beweging bij kankerpatiënten leidt tot een hogere levenskwaliteit, een betere tolerantie van de behandeling en kan zelfs leiden tot een langere overleving. “Als je in behandeling bent voor kanker is de kans groot dat je door de combinatie van ziekte en behandeling vermoeid raakt. Rust in deze periode ligt voor de hand. Uit onderzoek blijkt echter dat blijven bewegen of zelfs aan sport doen de vermoeidheid positief beïnvloedt. Iemand die fysiek actief is, heeft meer kans om een chemokuur of bestraling beter te doorstaan” vertelt dokter De Maeseneer.

Het oncologisch centrum en de dienst fysieke geneeskunde van het AZ Sint-Lucas Brugge werken al jaren samen om patiënten intensief te begeleiden in hun revalidatie nadat ze hun oncologische therapie afgerond hebben. De laatste jaren heeft het AZ Sint-Lucas Brugge dit uitgebreid met een nieuw project in samenwerking met AZ Zeno en AZ Sint-Jan onder de noemer “Kom en beweeg”.
Uit dit project vloeiden de filmpjes voort. De filmpjes stimuleren de patiënten om tijdens de therapie te bewegen. Met de steun van de stichting tegen kanker kon het AZ Sint-Lucas Brugge via de filmpjes al meer dan 250 patiënten aansporen om te bewegen.