calendar selected 16 juli 2023

6 tips voor tekenbeten

placeholder

Heb je deze zomer ook mooie wandelingen op de agenda staan? Wees dan extra aandachtig voor teken. Neem snel actie als je een tekenbeet hebt. Zo verklein je de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Lyme. Hier zijn onze zes tips:

  1. Verwijder de teek zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor een pincet en trek de teek voorzichtig recht omhoog uit de huid. Zorg ervoor dat je de teek niet verplettert of draait, omdat dit het risico op het overdragen van ziekten kan vergroten.
  2. Was het gebied rond de beet grondig met water en zeep.
  3. Noteer de datum van de beet en houd de plek van de beet in de gaten. Als er een rode ring of uitslag rond de beet verschijnt of als je symptomen zoals koorts, vermoeidheid of spierpijn ontwikkelt, neem dan contact op met een van onze artsen.
  4. Vermijd krabben of wrijven aan de beet, omdat dit de kans op infectie vergroot.
  5. Als je in een gebied bent waar veel teken zijn, draag dan beschermende kleding en gebruik insectenwerende middelen die ‘DEET’ bevatten.
  6. Als je naar buiten gaat, controleer dan regelmatig op tekenbeten, vooral op warme en vochtige delen van het lichaam, zoals de oksels, liesstreek, achter de oren en in het haar.

Nog vragen over tekenbeten? Contacteer onze dienst Dermatologie.