Labogids klinische biologie

Cyclosporine A
Code LISA_CYCLO
Eenheidµg/l
Belangrijke informatieDalconcentratie afnemen (vlak voor volgende toediening)
Klinische achtergrondCyclosporine is een peptide van fungale oorsprong met krachtige immunosupressieve werking. Het wordt aangewend ter preventie van rejectie van hart-, nier-, lever-, pancreas- en longtransplanten, alsook voor de behandeling van auto-immuunaandoeningen. Te lage concentraties resulteren in rejectie van het getransplanteerde orgaan. Verhoogde concentraties resulteren in complicaties zoals nefrotoxiciteit en hepatotoxiciteit. Bij niertransplanten is het onderscheid tussen beginnende rejectie en cyclosporine toxiciteit zeer moeilijk. Door cyclosporine monitoring en interpretatie in het kader van klinische en andere laboratoriumbevindingen wordt een adequate immunosuppressie bekomen.
Principe van de test  ​
AfnameEDTA
Alternatieve monstertypes 
Stabiliteit monsterBewaring : • 5 dagen op 15-25°C• 7 dagen op 2-8°C• > 7 dagen : bewaring op -20°C of lager : na ontdooiing zeer goed mixen tot zichtbaar volledig homogeen (!)
InterferentieCsA_20190731
Referentiewaarden
Targetconcentraties zijn in functie van getransplanteerd orgaan, de tijdsduur sinds laatste transplantatie en combinatie met andere geneesmiddelen.
Richtwaarden: dal 100 - 400 µg/l en piek 750 -1500 µg/l
Doorbelwaarden 
Bron referentiewaardenBron referentiewaarden: consensus met nefrologen.
Uitvoerfrequentie
UrgentieNeen
TAT (turn around time)24h
ToestelAtellica IM
Analytisch meetbereikCyclosporine: 30,0-1500 µg/l
AfdelingBiochemie (BIO)
Uitvoerend labo
Doorstuurinfo 
Terugbetaling548413